Διαταραχές έμμηνου ρύσεως
και
η θεραπεία τους με τον Βελονισμό.
Έμμηνος ρύση είναι η φάση του έμμηνου κύκλου όπου αποβάλλεται το ενδομήτριο. Στην Κινέζικη ιατρική ο φυσιολογικός και ομαλός έμμηνος κύκλος εξαρτάται από τη σωστή ενεργειακή λειτουργία διαφόρων οργάνων, με σημαντικότερα το Συκώτι, τα Νεφρά, τη Σπλήνα και την Καρδιά. Αυτά τα τέσσερα όργανα παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και στις αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου. Οι σημαντικότερες διαταραχές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η δυσμηνόρροια, η μηνορραγία, η μητρορραγία και η αμηνόρροια που είναι η απουσία περιόδου. Σε πολλές περιπτώσεις συμπτώματα μίας διαταραχής συνυπάρχουν με αυτά κάποιας άλλης.
Οι θεραπείες του βελονισμού είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του έμμηνου κύκλου και για να υπάρξει θεραπεία απαιτούνται περίπου τρεις κύκλοι. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία της ασθενούς, αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά το πρώτο μήνα θεραπειών. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα οφείλονται σε ανισορροπία της ενέργειας χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο για να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια ασθένεια η οποία μπορεί να προκαλεί αυτά. Ασθένειες οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές στην έμμηνο ρύση είναι η ενδομητρίωση, ινομυώματα στην μήτρα ή κύστες στις ωοθήκες, πολύποδες της μήτρας, καρκίνος στην μήτρα ή στον τράχηλο της μήτρας κ.α. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια ασθένεια ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή και να φανεί εξίσου αποτελεσματικός στη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλά και των οργανικών αυτών αιτιών.
Στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο τα συμπτώματα ξεκινούν από μία ημέρα μέχρι και δύο εβδομάδες πριν από την αρχή της περιόδου. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ψυχολογικά και σωματικά, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι εκνευρισμός, ξεσπάσματα θυμού που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, κράμπες ή πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα ή σε άλλο μέρος του σώματος, ευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλοι, έντονη κόπωση, αϋπνία, αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμων. Σε σχέση με τις άλλες διαταραχές της έμμηνου ρύσεως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι αυτό το οποίο σχετίζεται περισσότερο με καταπιεσμένα συναισθήματα τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια και κυρίως θλίψη και ανέκφραστο θυμό, που μπορεί να προέρχονται ακόμα και από βιώματα στην παιδική ηλικία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν η θεραπεία του βελονισμού χρειάζεται να εστιαστεί ακόμα περισσότερο στην απελευθέρωση της ενέργειας των συσσωρευμένων συναισθημάτων ταυτόχρονα με τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων.
Η δυσμηνόρροια διαχωρίζεται σε πρωτογενή, όταν ξεκινά σε νεαρά ηλικία χωρίς κάποια οργανική αιτία, και σε δευτερογενή η οποία παρουσιάζεται σε μετέπειτα ηλικία και μπορεί να σχετίζεται, χωρίς να είναι απαραίτητο, και με κάποια οργανική πάθηση. Στη δυσμηνόρροια υπάρχει πόνος ή δυσάρεστη αίσθηση στο κάτω μέρος της κοιλιάς, με αντανάκλαση του πόνου ακόμα και στο μηρό ή στη μέση. Τα συμπτώματα αρχίζουν μερικές μέρες ή ώρες πριν από τη περίοδο και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και κατά το τέλος αυτής. Οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι ψυχολογικοί, άλλα αίτια είναι υπερκόπωση λόγω εξαντλητικής εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ασθένεια η οποία έχει καταπονήσει αισθητά τον οργανισμό. Η θεραπεία του βελονισμού θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη τοποθεσία του πόνου καθώς και την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Η θεραπευόμενη ταυτόχρονα με την ελάττωση και εξαφάνιση του πόνου θα παρατηρήσει και μία βελτίωση στην ψυχολογική της διάθεση.
Στη μηνορραγία η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως με πιθανή και την παρουσία πηγμάτων αίματος. Στη μητρορραγία η αιμορραγία συνεχίζεται πέρα από τη φυσιολογική διάρκεια ημερών και λαμβάνει χώρα και στο διάστημα μεταξύ δύο περιόδων. Και στις δύο περιπτώσεις η μεγάλη αυτή αιμορραγία οδηγεί σταδιακά σε αναιμία, μεγάλη κούραση και σε βάθος χρόνου επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Οι θεραπείες αρχικά θα επαναφέρουν τη χρονική διάρκεια και ποσότητα της απώλειας αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα˙ αργότερα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αναπλήρωση του αίματος από τον οργανισμό ταυτόχρονα με ειδική διατροφή για ταχύτερα αποτελέσματα.
Η αμηνόρροια ορίζεται ως η απουσία έμμηνου ρύσεως. Στην πρωτογενή αμηνόρροια που είναι και σπάνια, η περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και μετά την ηλικία των 16 ετών, στη δευτερογενή υπάρχει απουσία περιόδου για τουλάχιστον τρεις μήνες σε γυναίκες που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν και είναι μία από τις συχνότερες αιτίες αναπαραγωγικής στειρότητας. Εκτός από πιθανούς οργανικούς αιτιολογικούς παράγοντες, η αμηνόρροια οφείλεται και σε ψυχολογικούς με σημαντικότερο το φόβο. Η άρνηση της γυναικείας φύσης, ο φόβος για πιθανή εγκυμοσύνη ή ακόμα και για μη εγκυμοσύνη, οικογενειακά βάρη και ευθύνες στην εργασία, όλα αυτά μπορεί να συντελέσουν στην εξαφάνιση της περιόδου. Ο φόβος αποδιοργανώνει ενεργειακά τα όργανα και ειδικότερα τα Νεφρά που αποτελούν τα θεμέλια του αναπαραγωγικού συστήματος. Η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την επαναφορά της περιόδου με το βελονισμό εξαρτάται και από το πόσο εξασθενημένος είναι ο οργανισμός. Στις περισσότερες περιπτώσεις η περίοδος επιστρέφει μετά από λίγες εβδομάδες θεραπείας.
Ωστόσο η ευεργετική δράση του βελονισμού δεν περιορίζεται μόνο στα προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός και σε άλλα γυναικολογικά προβλήματα όπως σε ακανόνιστες περιόδους, στη στειρότητα, στην πρωινή ναυτία, σε εξάψεις, πονοκεφάλους ή πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην κούραση, κατάθλιψη ή στρες κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τη γέννα, αλλά και στα συμπτώματα που παρουσιάζονται στην εμμηνόπαυση.