Η θεραπεία του πόνου στη μέση
με τον Βελονισμό
και άλλες θεραπευτικές μεθόδους
της κινέζικης ιατρικής.
Ο βελονισμός θεωρείται μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου στη μέση. Είτε υπάρχει εμφανές μυοσκελετικό πρόβλημα, όπως διάστρεμμα μυός, κήλη δίσκου οσφύος ή σπονδυλολίσθηση, είτε όχι ο βελονισμός δύναται να μειώσει ή και να εξαφανίσει εντελώς το πόνο. Συνήθως απαιτούνται 6 με 10 συνεδρίες, σε μακροχρόνιες περιπτώσεις όμως χρειάζονται περισσότερες. Τα αίτια που προκαλούν πόνο στη μέση μπορεί να είναι ατύχημα, λάθος στάση του σώματος, υπερ-χρησιμοποίηση των μυών ή μη επαρκή εξάσκηση αυτών, αύξηση του βάρους (όπως και στην εγκυμοσύνη), διαμονή ή εργασία σε χώρο όπου υπάρχει πολύ υγρασία και κρύο, έλλειψη της ενέργειας των Νεφρών. Καθένα από τα παραπάνω οδηγεί σε επιβράδυνση της ροής, και μετέπειτα στασιμότητα, της ενέργειας και του αίματος στην περιοχή κάτι που άμεσα ή σταδιακά προκαλεί την αίσθηση του πόνου.
Ο κάθε μεσημβρινός είναι ένας ποταμός ενέργειας ο οποίος διασχίζει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος στην οποία βρίσκονται μύες, τένοντες, κόκκαλα, αγγεία, δέρμα και όργανα. Οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται κατά μήκος της διαδρομής του μεσημβρινού σχετίζεται με αυτόν και αντίστροφα όποια παθολογία εμφανίζεται εκεί επηρεάζει αυτόν.
Το κανάλι ενέργειας το οποίο εμπλέκεται περισσότερο όταν υπάρχει πόνος στη μέση είναι αυτό της Ουροδόχου Κύστεως. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο συγκεκριμένος μεσημβρινός διασχίζει όλη την πλάτη. Ξεκινάει από το κεφάλι, περνάει από τον αυχένα, τους παρασπονδυλικούς μύες, τη λεκάνη και καταλήγει στα πόδια. Έτσι αντίστοιχα και κάποιες φορές ο πόνος από τη μέση μπορεί να εκτείνεται μέχρι και το οπίσθιο μέρος των μηρών και των ποδιών (ισχιαλγία). Σε περιπτώσεις δε όπου υπάρχει πόνος και στην σπονδυλική στήλη, στους γοφούς, το πλαϊνό μέρος των μηρών ή την βουβωνική χώρα άλλοι μεσημβρινοί έχουν επίσης επηρεαστεί.
Η θεραπεία συγκεκριμενοποιείται για κάθε ασθενή ανάλογα με την περιοχή, το χαρακτήρα και το αίτιο του πόνου, καθώς και άλλες παρατηρήσεις που κάνει ο βελονιστής. Εκτός από τις βελόνες οι οποίες τοποθετούνται κατά μήκος των μεσημβρινών ή και σε άλλα σημεία όπου βρίσκεται ο πόνος, άλλες τεχνικές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως η μοξοθεραπεία, η οποία θερμαίνει και αναζωογονεί ακόμα περισσότερο την πάσχουσα περιοχή και ενδείκνυται ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει και μια αίσθηση κρύου στη μέση, και η βεντουζοθεραπεία η οποία έχει δραστικότατα και άμεσα αποτελέσματα στην απελευθέρωση μεγάλης έντασης και βάρους από τους μύες.
Άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής που χρησιμοποιείται για πόνο στη μέση είναι το Τούι Να. Το Τούι Να είναι μια πανάρχαια θεραπευτική τέχνη, η ιστορία του πηγαίνει 4000 χρόνια πίσω, και θεωρείται πρόδρομος του βελονισμού αλλά και των περισσότερων τεχνικών μασάζ που υπάρχουν σήμερα. Χρησιμοποιεί τεχνικές μάλαξης των μυών και πίεσης συγκεκριμένων σημείων στο σώμα κατά μήκος των μεσημβρινών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης στο μυοσκελετικό σύστημα και ιδιαίτερα για πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα και τη μέση. Όπως και ο βελονισμός, βελτιώνει τη λειτουργία των οργάνων και δραστηριοποιεί την αυτό-θεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις πόνου στη μέση ο συνδυασμός Τούι Να και βελονισμού δύναται να έχει τα γρηγορότερα και διαρκέστερα αποτελέσματα.
Κλείνοντας το άρθρο, για πληρέστερη αντίληψη του θέματος, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τα συναισθήματα και τη σύνδεση τους με το πόνο στη μέση. Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα η Κινέζικη ιατρική κατανοεί το ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα στη δημιουργία παθήσεων στο σώμα.
Η ενέργεια του θυμού έχει την τάση να κινείται προς τα πάνω για να βρει διέξοδο μέσω κινήσεων των χεριών, εκφράσεων του προσώπου και της ομιλίας. Όταν όμως ο θυμός καταπιέζεται και δεν εκφράζεται τότε αυτή η ενέργεια παραμένει στο πάνω μέρος της πλάτης, την ωμοπλάτη, τον αυχένα και τους ώμους δημιουργώντας ένταση, δυσφορία και αργότερα πόνο. Οι ίνες των μυών συρρικνώνονται και σκληραίνουν και έτσι σταδιακά δημιουργούνται «κόμποι» με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος και κούραση στην περιοχή καθώς η ενέργεια και το αίμα δεν ρέουν ελεύθερα. Το άγχος, η διαρκής αγωνία για το μέλλον, η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων ή ακόμα και η έλλειψη μίας δημιουργικής απασχόλησης στη ζωή συμβάλουν επίσης στη στασιμότητα της ενέργειας σε αυτό το μέρος του σώματος. Πονοκέφαλος, ημικρανία, υπέρταση, σφίξιμο και πόνος στις γνάθους, κατάθλιψη είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα όπως και πόνος στη μέση. Το τελευταίο συμβαίνει μέσα από μία αλληλουχία μεταβολών που συμβαίνουν σταδιακά σε ολόκληρη την πλάτη, τους παρασπονδυλικούς μύες και την σπονδυλική στήλη και αλλοιώνει τη στάση του σώματος. Καθώς ολόκληρη η πλάτη είναι ενιαία, πάθηση στο πάνω μέρος αυτής επηρεάζει το κάτω όπως και το αντίστροφο.
Ο φόβος, αντίθετα με το θυμό, ο κατευθύνει την ενέργεια προς τα κάτω, δηλαδή προς τα πόδια. Αυτή είναι μία ενστικτώδης αντίδραση του σώματος το οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα έτσι ώστε ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει φυσικό κίνδυνο που τον απειλεί. Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε όμως, ο άνθρωπος κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες πληροφορίες και ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον. Καθώς τις περισσότερες φορές η αντίδραση του δεν εμπεριέχει την κίνηση, άρα και την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω αυτής, η ενέργεια εγκλωβίζεται στα πόδια και στην περιοχή της μέσης με αποτέλεσμα τη σταδιακή ανάπτυξη έντασης και αργότερα πόνου.
Ο φόβος, αντίθετα με το θυμό, ο κατευθύνει την ενέργεια προς τα κάτω, δηλαδή προς τα πόδια. Αυτή είναι μία ενστικτώδης αντίδραση του σώματος το οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα έτσι ώστε ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει φυσικό κίνδυνο που τον απειλεί. Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε όμως, ο άνθρωπος κατακλύζεται καθημερινά από δεκάδες πληροφορίες και ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον. Καθώς τις περισσότερες φορές η αντίδραση του δεν εμπεριέχει την κίνηση, άρα και την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω αυτής, η ενέργεια εγκλωβίζεται στα πόδια και στην περιοχή της μέσης με αποτέλεσμα τη σταδιακή ανάπτυξη έντασης και αργότερα πόνου.
Οι αντιδράσεις αυτές του σώματος γίνονται υποσυνείδητα και σχετίζονται άμεσα με τις συμπεριφορές που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος από την παιδική του ηλικία. Ως παιδί κάποιος μπορεί να έσφιγγε το στομάχι του όταν αισθανόταν θυμό, άλλος μάζευε τους ώμους του προς τα μέσα από ανασφάλεια και ντροπή, κάποιος καταπίεζε το φόβο που ένιωθε με το να σφίγγει το κάτω μέρος του σώματος του και δη τη μέση και τα γόνατα. Με τη σωστή καθοδήγηση από τον θεραπευτή οι συμπεριφορές αυτές είναι αναστρέψιμες.
Καθώς ο βελονισμός δρα ολιστικά στη θεραπεία του ανθρώπου, είναι δυνατό ο θεραπευόμενος να παρατηρήσει όχι μόνο βελτίωση στη περιοχή της μέσης αλλά και σε άλλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να τον απασχολούν ταυτόχρονα και να σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα αϋπνία, δυσκοιλιότητα, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, κούραση, πόνο στα γόνατα, κατάθλιψη.