Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Η Θεραπεία του με το βελονισμό.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome) ή σπαστική κολίτιδα είναι η πιο κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος. Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που επισκέπτονται το γαστρεντερολόγο και το 15% του πληθυσμού έχει υποστεί κάποια στιγμή ή πάσχει από αυτή την πάθηση.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιακή χώρα, έντονη δυσφορία και φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα (ή εναλλαγή αυτών) και ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης. Ο ασθενής μπορεί να υποφέρει επίσης από πονοκεφάλους, πόνο στην μέση και μεγάλη κούραση. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο θεωρείται ψυχοσωματική ασθένεια. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη πάθηση, και το συνηθισμένο ηλικιακό γκρουπ εμφάνισης της είναι μεταξύ 25-45 ετών. Οι άνθρωποι που έχουν έντονο άγχος, θυμό ή και κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποδίδεται σε δυσλειτουργία των νεύρων ή δυσλειτουργία των μυών των οργάνων του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δημιουργούνται σπασμοί στους μύες των εντέρων με συσπάσεις οι οποίες είναι ισχυρότερες και συχνότερες από το κανονικό. Οι σπασμοί αυτοί, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι, παρεμποδίζουν την μετακίνηση των τροφίμων μέσω των εντέρων. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρχουν δύο πιθανές εκβάσεις,είτε οι σπασμοί συγκρατούν και επιβραδύνουν το φαγητό που οδήγησε δυσκοιλιότητα ή το κάνουν να κινηθεί πολύ γρήγορα που φέρνει διάρροια.

Στην Κινέζικη ιατρική, όταν ένα όργανο βγαίνει εκτός ισορροπίας αυτόματα επηρεάζονται και τα υπόλοιπα, όπως και ολόκληρο το σύστημα. Η λέξη συνεργασία είναι το «κλειδί» για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το σώμα. Όπως μια ομάδα ανθρώπων χωρίς συνοχή και καλή συνεννόηση αποτυγχάνει στο σκοπό της, έτσι παρομοίως συμβαίνει και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το πόσο σωστά το κάθε όργανο θα εκτελέσει μια εργασία του, εξαρτάται και από την κατάσταση που βρίσκονται κάποια άλλα, όπως επίσης επηρεάζει και το δικό τους έργο.

Η Σπλήνα (η σπλήνα και το πάγκρεας μαζί) είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία και μεταφορά των τροφών και υγρών, από τη στιγμή που θα φτάσουν στο Στομάχι μέχρι τη στιγμή που το περιττό από αυτά θα αποβληθεί από το σώμα, μέσω του Παχέος Εντέρου. Σε αρχαία κείμενα της Κινέζικης ιατρικής τής αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «υπουργός γεωργίας». Είναι δηλαδή το αρμόδιο όργανο για τη θρέψη, συντήρηση και ανακατασκευή του σώματος.

Το Συκώτι είναι ο «στρατηγός», ο οργανωτής, υπεύθυνος για τον καθορισμό των εργασιών που πρέπει να γίνουν και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί από τα υπόλοιπα όργανα μέσα στο σώμα για την επίτευξη του κοινού σκοπού τους που είναι η υγεία και ευημερία του ανθρώπου. Στο ψυχικό επίπεδο βοηθά στην ομαλή ροή των συναισθημάτων, στο νοητικό δε σκοπός του είναι να λύνει προβλήματα, να φέρνει λύσεις σε εμπόδια που παρουσιάζονται και να δημιουργεί το μέλλον, μέσα από τα όνειρα ζωής που έχει και τους στόχους που θέτει ο άνθρωπος. Το Συκώτι επίσης σχετίζεται με το συναίσθημα του θυμού, ο οποίος εκφράζεται όταν η ροή της ενέργειας μπλοκάρει.

Στη σπαστική κολίτιδα, αν και το Παχύ Έντερο είναι το όργανο που φαινομενικά παρουσιάζει το πρόβλημα, το βασικό αίτιο είναι η ανισορροπία της ενέργειας στο Συκώτι και τη Σπλήνα αλλά και η μη καλή συνεργασία μεταξύ τους. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: στην πρώτη, το Συκώτι υπέρ-λειτουργεί, βγαίνει εκτός ισορροπίας και «επιτίθεται» ενεργειακά στη Σπλήνα που τότε αδυνατεί να εκτελέσει κανονικά την εργασία της στην επεξεργασία και μεταφορά των τροφών και υγρών. Σε αυτή την περίπτωση η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή από τη διάρροια και το φούσκωμα και ο πόνος πολύς και έντονος. Στη δεύτερη περίπτωση, η Σπλήνα είναι ενεργειακά αδύναμη «επιτρέποντας» έτσι στο Συκώτι να «εισβάλει», οδηγώντας σε πιο συχνή διάρροια και λιγότερο κοιλιακό πόνο.

Οι ασθένειες που παρουσιάζονται στο υλικό σώμα συνδέονται με κάποιο συναίσθημα ή σκέψη. Ο τρόπος που επιλέγει ένας άνθρωπος για να δει τον κόσμο, το πώς αλληλεπιδράει στις σχέσεις του και αντιδρά στα γεγονότα της καθημερινότητάς του, ακόμη και τα πιστεύω του και τα όρια που θέτει στη ζωή του ή και προσπαθεί να επιβάλει στους άλλους, έχουν επίδραση πάνω στο υλικό του σώμα. Μπορούμε να δούμε το υλικό σώμα σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, σαν μια «εικονική πραγματικότητα» όπου κάθε άλυτο πρόβλημα που υπάρχει στο συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο εκδηλώνεται πάνω στο υλικό.

Έτσι αντίστοιχα και οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου συνήθως έχουν μεγάλο άγχος, αγωνία και θυμό (καταπιεσμένο ή εξάρσεις θυμού), νιώθουν (ως και σε σημείο δυσβάσταχτου βάρους) ευθύνη για πράγματα που πρέπει να γίνουν, υποθέσεις που χρειάζεται να διευθετηθούν, χρειάζεται να παίρνουν αρκετές αποφάσεις καθημερινά (όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και άλλους ανθρώπους στη εργασία ή στην οικογένειά τους), οργανώνουν, συντονίζουν και καθοδηγούν.

Όταν όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται ασταμάτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση και ηρεμία του σώματος και του νου, τότε προκαλείται ενεργειακή υπερδιέγερση του Συκωτιού με τα αποτελέσματα που αναφέραμε πιο πάνω.

Στην περίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στο υλικό σώμα, με τη βελτίωση της λειτουργίας των αντίστοιχων οργάνων, τη καλύτερη ροή του φαγητού και των υγρών στον γαστρεντερικό σωλήνα και σταδιακά την υποχώρηση της εντάσεως και του πόνου στην περιοχή. Ταυτόχρονα όμως η θεραπεία πρέπει να εστιαστεί και στην ομαλοποίηση της ροής της ενέργειας στο συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι προσωρινά.

Κάθε σημείο βελονισμού βρίσκεται ταυτόχρονα στο υλικό, συναισθηματικό και νοητικό πεδίο. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση συγκεκριμένου σημείου στον μεσημβρινό του Συκωτιού βελτιώνει τη ροή της ενέργειας και του αίματος στο υλικό σώμα, τη ροή των συναισθημάτων στο ψυχικό και βοηθά στην ομαλή εναλλαγή των σκέψεων στο νοητικό. Μαζί με άλλα σημεία (στο κανάλι της Σπλήνας, του Παχέος Εντέρου, των Νεφρών κλπ.) τα οποία ο θεραπευτής κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δημιουργείται ένα ενεργειακό πεδίο το οποίο μεταφέρει τον οργανισμό από μία κατάσταση εσωτερικής αταξίας και ασυνεννοησίας (ασθένεια) σε αυτή της τάξης (υγεία).

Ο βελονισμός συνήθως έχει γρήγορα αποτελέσματα στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Αν οι θεραπείες είναι εστιασμένες στην εξισορρόπηση και των τριών σωμάτων όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο θεραπευόμενος θα παρατηρήσει μια βελτίωση όχι μόνο στην λειτουργία του εντέρου αλλά θα αρχίσει επίσης να αισθάνεται λιγότερο άγχος, θυμό όπως και να είναι περισσότερο αποδοτικός στην εργασία του αλλά και χαρούμενος στην προσωπική του ζωή.

© 2024 Εμμανουήλ Παπαμιχάλης