Η θεραπεία της αϋπνίας
με τον Bελονισμό.
Mία ολιστική προσέγγιση.
Όπως στη φύση έτσι και μέσα στον άνθρωπο υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή της ενέργειας. Όσον αφορά το ανθρώπινο σώμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας η ενέργεια έχει την τάση να κινείται πιο γρήγορα και να βγαίνει προς τα έξω, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να πραγματοποιεί συνειδητά συγκεκριμένες εργασίες με το σώμα και το νου του. Προς το τέλος της ημέρας, η ενέργεια αυτή εισχωρεί σταδιακά προς το εσωτερικό του σώματος για να πραγματοποιήσει άλλες εργασίες εκεί, όπως είναι η αποκατάσταση και αναζωογόνηση των εσωτερικών οργάνων αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, σωματικά και ψυχικά. Όταν η ενέργεια αδυνατεί να εισέλθει βαθύτερα μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ο άνθρωπος δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή έχει ανήσυχο ύπνο.
Ένας καλός ύπνος είναι το απαραίτητο συστατικό για τη καλή υγεία και μακροημέρευση του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η Κινέζικη ιατρική μάς λέει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ποιοτικός ύπνος, ειδικά τις ώρες από 23:00 μέχρι 05:00. Το χρονικό διάστημα 23:00 με 03:00 είναι η περίοδος στην οποία η Χοληδόχος Κύστη και το Συκώτι εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο όργανο μέσα στο σώμα. Μέσα στις αρμοδιότητές τους είναι η αποκατάσταση και ενδυνάμωση των συνδετικών ιστών, των τενόντων και των νεύρων, η υποστήριξη της καλής υγείας των οστών και των αρθρώσεων, η ρύθμιση των ορμονών για τη σωστή λειτουργία της περιόδου και γενικά του αναπαραγωγικού συστήματος μέχρι και η επίβλεψη αλλά και ομαλοποίηση της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Διαταραχή του ύπνου αυτές τις ώρες υποδεικνύει ανισορροπία της ενέργειας σε αυτά τα δύο όργανα.
Μεταξύ 03:00 και 05:00, η ενέργεια μεταφέρεται στους Πνεύμονες. Ένας καλός ύπνος στη συγκεκριμένη περίοδο βοηθά στη συντήρηση της καλής λειτουργίας της αναπνοής κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου, στη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων του σώματος, ακόμα και στην ανάπλαση και ανανέωση του δέρματος. Αντίστοιχα, πρόβλημα ύπνου αυτές τις ώρες μπορεί να σχετίζεται ενεργειακά με τους Πνεύμονες.
Υπάρχουν κυρίως τέσσερις τύποι αϋπνίας. Ο ασθενής: α) Έχει δυσκολία στο να κοιμηθεί αφού ξαπλώσει στο κρεβάτι˙ θα καταφέρει να κοιμηθεί μετά από περίπου μία με δύο ώρες αφού όμως έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. β) Ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ύπνος δεν είναι βαθύς και αναζωογονητικός, βλέπει συχνά όνειρα και συνήθως σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωί κουρασμένος. γ) Ξυπνάει μία συγκεκριμένη ώρα νωρίς το πρωί χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί πάλι. δ) Κοιμάται ελάχιστα, μία με δύο ώρες το πολύ, ή καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα αίτια της αϋπνίας στην Κινέζικη ιατρική μπορεί να είναι τα ακόλουθα: Κούραση από εργασιακή υπερκόπωση μαζί με στρες ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις σχετικά με γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έντονα συναισθήματα και κυρίως τρόμος, φόβος ή θυμός. Μεγάλη απώλεια αίματος που μπορεί να έχει συμβεί, για παράδειγμα, μετά από κάποιο ατύχημα ή γέννα. Κακή διατροφή, υπερκατανάλωση φαγητού ή βαρύ βραδυνό γεύμα, τα οποία έχουν επιβαρύνει το Στομάχι (το Στομάχι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πρέπει να απασχολείται με την επεξεργασία της τροφής αλλά χρειάζεται να ξεκουράζεται και να βοηθά στην ανανέωση του οργανισμού). Παθολογική ζέστη μέσα στο σώμα, όπως για παράδειγμα στις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της αϋπνίας και το αίτιο που την έχει προκαλέσει, μαζί και με άλλες ερωτήσεις αλλά και παρατηρήσεις που θα κάνει, ο βελονιστής θα μπορέσει να διαγνώσει ποια όργανα βρίσκονται εκτός ισορροπίας. Αν και το σύμπτωμα είναι το ίδιο (αϋπνία), τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, έτσι η θεραπεία προσαρμόζεται αποκλειστικά στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Στην περίπτωση όπου τα αίτια της αϋπνίας είναι κάποιος πόνος στο σώμα, ο οποίος δεν επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί ή παρενέργειες φαρμάκων, η θεραπεία του βελονισμού θα εστιαστεί αρχικά στην αντιμετώπιση του πόνου ή αντίστοιχα στο να μετριάσει τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης και εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλή συγκέντρωση και αδύνατη μνήμη, κακή διάθεση, κατάθλιψη, μειωμένη απόδοση στην εργασία ακόμα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Με τη σειρά τους, αυτά τα συμπτώματα, και κυρίως η κούραση και η κατάθλιψη δύναται να επιδεινώσουν την αϋπνία, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο ασθενής νιώθει εγκλωβισμένος και απογοητευμένος. Καθώς ο βελονισμός δρα ολιστικά, δηλαδή θεραπεύει τον άνθρωπο και όχι τα συμπτώματα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα στην επαναφορά του καλού ύπνου μαζί με τη θεραπεία των παραπάνω συμπτωμάτων. Εκεί βρίσκεται και ο λόγος της επιτυχίας του βελονισμού, στο ότι επαναφέρει την ισορροπία σε ολόκληρο το σύστημα και όχι μονάχα σε κάποια μέρη αυτού.
Άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο και στις οποίες ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τους είναι η άπνοια, το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου (όπως και ένταση στις γνάθους) που καταστρέφει τα δόντια, η νυχτερινή ενούρηση που αντιμετωπίζει ένα παιδί ή η συχνή ανάγκη για ούρηση που έχει κάποιος ενήλικας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η υπερυπνία (υπερβολική υπνηλία) ακόμα και οι νυχτερινές κρίσεις πανικού ή οι εφιάλτες οι οποίοι δεν επιτρέπουν στον ασθενή να έχει ένα ξεκούραστο ύπνο.