Ενδυνάμωση
του ανοσοποιητικού συστήματος
και καταπολέμηση
του κρυώματος
και της γρίπης
με τον Βελονισμό.
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι πιο συνήθεις παθήσεις που προσβάλουν τον άνθρωπο καθώς στατιστικά οι ενήλικες ασθενούν 2-5 φορές το χρόνο ενώ τα παιδιά 7-10. Τα κύρια συμπτώματα του κρυολογήματος αρχικά είναι φτέρνισμα, ρίγη, πόνος στο λαιμό, πονοκέφαλος. Αργότερα, μπορεί να παρουσιαστεί ρινική συμφόρηση και καταρροή, βήχας, κόπωση και πόνος σε ολόκληρο το σώμα και σε λιγοστές περιπτώσεις ήπιος πυρετός. Συνήθως, χρειάζονται 2-3 ημέρες για να εκδηλωθούν πλήρως τα συμπτώματα και 7-10 για την εξαφάνιση τους· σε αρκετές όμως περιπτώσεις όταν η αιτία δεν θεραπευτεί ή ο οργανισμός είναι πολύ εξασθενημένος παραμένουν σε μικρότερη ένταση για εβδομάδες ή και μήνες. Στη γρίπη εκδηλώνονται τα ίδια συμπτώματα με τη διαφορά ότι εδώ ο πυρετός έρχεται πιο γρήγορα και μπορεί να είναι πιο υψηλός. Πιθανή είναι επίσης η εμφάνιση γαστρεντερολογικών προβλημάτων.
Ο βελονισμός δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις πιθανότητες ασθένειας από το κρυολόγημα και τη γρίπη αλλά επίσης μπορεί να επιταχύνει αρκετά και την ανάρρωση στην περίπτωση που υπάρξει ασθένεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων καθώς δύναται να ενισχύσει τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων (natural killer cells) και να ρυθμίσει τον αριθμό και την αναλογία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Kawakita, 2008), μπορεί να μειώσει τους πόνους στο σώμα μέσω της διέγερσης των νεύρων που βρίσκονται στους μύες και άλλους ιστούς (Pomeranz, 1987). Επίσης, έχει την ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές προκαλώντας την απελευθέρωση νευροχημικών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων (Kavoussi, 2007 & Zijlstra, 2003) καθώς και να αυξάνει την μικροκυκλοφορία τοπικά βοηθώντας έτσι στη μείωση του οιδήματος (Komori, 2009).
Στην κινέζικη ιατρική υπάρχουν έξι περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να γίνουν παθογόνοι για τον άνθρωπο· ο άνεμος, το κρύο, η καλοκαιρινή ζέστη, η υγρασία, η ξηρότητα και η φωτιά. Η ένταση του καιρικού φαινομένου, η ιδιοσυγκρασία και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου καθορίζουν το εάν κάποιος θα ασθενήσει από κρυολόγημα και γρίπη καθώς επίσης και ποια συμπτώματα θα παρουσιάσει. Για παράδειγμα, όταν το κρύο είναι η αιτία υπάρχουν έντονα ρίγη, κόπωση, πόνος στους μύες, ελάχιστη ή καθόλου εφίδρωση και πυρετός· η ζέστη οδηγεί σε έντονη εφίδρωση, δίψα και υψηλό πυρετό, ενώ η υγρασία φέρνει μεγάλη αίσθηση βάρους στο σώμα και γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως εμετό και διάρροια. Ακόμα και μία μόνο συνεδρία βελονισμού μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματική επισπεύδοντας το χρόνο της αποθεραπείας σημαντικά.
Ένας δυνατός άνεμος μπορεί να δημιουργήσει δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα, η παραμονή σε μέρος με πολύ υγρασία αντίστοιχα πόνο στη μέση και η υπερβολική έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο συμπτώματα ηλίασης. Για να μπορέσει να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα υγείας από εισβολή ενός περιβαλλοντικού παράγοντα συνήθως υπάρχει κάποια αδυναμία στο σώμα. Εάν η άμυνα του οργανισμού είναι δυνατότερη από την εξωτερική απειλή ο άνθρωπος δεν ασθενεί. Για αυτό το λόγο παρατηρείται πως ένα ποσοστό του πληθυσμού δεν παθαίνει κρυολόγημα ή γρίπη για πολλά χρόνια· το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά ισχυρό.
Η κακή διατροφή, τα χημικά που βρίσκονται στις τροφές και τα φάρμακα και η ρυπαρή ατμόσφαιρα στις πόλεις εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σωστή διατροφή και η τακτική επαφή με ένα φυσικό περιβάλλον με φρέσκο αέρα μπορούν να καθαρίσουν το σώμα από τα ανωτέρω βλαβερά στοιχεία.
Τα όργανα τα οποία είναι περισσότερο υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι το Στομάχι και τα Πνευμόνια. Δύο από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα δέχεται ενέργεια από το περιβάλλον είναι μέσω του Στομάχου (τροφή και υγρά) και των Πνευμόνων (αέρα - οξυγόνο). Όταν αυτά είναι ισχυρά ενεργειακά το σώμα μπορεί να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά· έτσι λοιπόν και στις θεραπείες βελονισμού μεγάλο βάρος δίνεται στην ενδυνάμωση τους. Οι θεραπείες διαφοροποιούνται για κάθε ασθενή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και ποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να παρουσιάζει.
Τα Πνευμόνια παρέχουν την προστατευτική ενέργεια (wei qi) η οποία ρέει στην επιφάνεια του σώματος, ζεσταίνει και θρέφει τις συγκεκριμένες περιοχές, ρυθμίζει το άνοιγμα και κλείσιμο των πόρων του δέρματος και με αυτούς τους τρόπους αποτρέπει την εισβολή παθογόνων παραγόντων. Αδυναμία στα Πνευμόνια συνεπάγεται και έλλειψη της συγκεκριμένης αμυντικής ενέργειας με αποτέλεσμα το άτομο να ασθενεί συχνά από κρυολογήματα και η αποθεραπεία να διαρκεί περισσότερο.
Ο πυρετός είναι εξαιρετικά σημαντικός στην καταπολέμηση της παθογένειας. Αν και τα αντιπυρετικά μπορεί να φανούν χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ωστόσο καταστέλλουν την αμυντική λειτουργία του οργανισμού και αποτρέπουν το ανοσοποιητικό σύστημα από το να αποκρούσει τον παθογόνο παράγοντα. Όσο η αιτία του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν αντιμετωπίζεται εισχωρεί βαθύτερα μέσα στο σώμα. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα συμπτώματα να γίνουν χρόνια και να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή για εβδομάδες ή και μήνες· μερικά από αυτά μπορεί να είναι βήχας, πτύελο και γενική κόπωση. Και εδώ ο βελονισμός μπορεί να φανεί χρήσιμος καθώς έχει την ικανότητα να θεραπεύει τα εσώτερα επίπεδα τα σώματος και έτσι το βοηθά να αποβάλει φυσικά τις αιτίες που προκαλούν τα συμπτώματα.