Το συναίσθημα και η σκέψη
στην κινέζικη ιατρική.

Η κινέζικη ιατρική κατανοεί ότι κάθε συναίσθημα παίζει το ρόλο του και είναι απαραίτητο για να μπορέσει ο άνθρωπος να εκφραστεί και να βιώσει τον κόσμο μέσα στον οποίο βρίσκεται• έναν κόσμο ο οποίος κατασκευάζεται με τη χρήση της σκέψης. Η σκέψη ως ενέργεια είναι ουδέτερη, χρωματίζεται όμως πάντοτε από την πρόθεση - συναίσθημα η οποία τη συνοδεύει. Το συναίσθημα και η σκέψη γίνονται παθολογικά και καταλήγουν σε ασθένειες όταν οδηγούν τον άνθρωπο σε καταστάσεις - αδιέξοδα οι οποίες δεν προάγουν τη δημιουργικότητα και τη θέληση για ζωή.

Ο Ταοϊσμός, φιλοσοφία και πηγή έμπνευσης της κινέζικης ιατρικής, δίνει ως τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής τη χαρά, την αγάπη, το σεβασμό, την καλοσύνη και την προσφορά. Η ποίηση, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Καρδιά για να εκφραστεί, είναι έμφυτη μέσα στη διδασκαλία του Ταοϊσμού έτσι και αντίστοιχα έχει μεταφερθεί και στη θεωρία της κινέζικης ιατρικής. Ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο ον, όπου για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εργαλεία παρατήρησης.

Cercando di riparare ai problemi che ti ho causato, Lord Byron Parque Natural De Portovenere, liguria, Italy.

Η νόηση είναι ο κυρίαρχος τρόπος τον οποίο η σύγχρονη κοινωνία χρησιμοποιεί για να λύσει τα προβλήματα της. Ο νους όμως όταν είναι αποκομμένος από την Καρδιά λειτουργεί μονοδιάστατα δημιουργώντας την χωριστικότητα μέσα στον άνθρωπο όπως και μεταξύ των ανθρώπων• με αποτέλεσμα αυτός ο εσωτερικός διχασμός να γεννά περισσότερα προβλήματα παρά να λύνει.

Η Καρδιά έχει την ικανότητα ενός άλλου τρόπου επίλυσης προβλημάτων• ενώ ο νους χωρίζει, η Καρδιά ενώνει. Όταν επιτυγχάνεται συντονισμός των δύο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με ένα νέο τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας όπου μπορεί να ονομαστεί Νους (με Ν κεφαλαίο). Ο Νους έχει την ικανότητα να συνθέτει και να επιτρέπει έτσι στον άνθρωπο να δει μια μεγαλύτερη εικόνα της Ζωής.

Η φυσιολογία στην κινέζικη ιατρική περιγράφει πως οποιαδήποτε εργασία επιτελεί το κάθε όργανο στο υλικό σώμα πραγματοποιεί ανάλογα και στα συναισθήματα και τις σκέψεις. Αντίστοιχα στη παθολογία, το σύμπτωμα πριν ακόμη εκδηλωθεί στο σώμα προϋπάρχει ως παθολογικό συναίσθημα και σκέψη. Η θεραπεία του βελονισμού δρα εξισορροπώντας την ενέργεια σε οποιοδήποτε από τα τρία αυτά επίπεδα αλλά επίσης και στους συνδέσμους οι οποίοι υπάρχουν μεταξύ τους. Σκοπός της θεραπείας είναι το να επιτρέψει στον άνθρωπο να λειτουργήσει ξανά ως ένα ενιαίο σύστημα απαλείφοντας τα αίτια τα οποία τον κατακερματίζουν. Ειδικά σε μακροχρόνιες ασθένειες είναι απαραίτητη η θεραπεία και του συναισθήματος - σκέψης για να μπορέσει να υπάρξει θεραπεία και στο σώμα.

Ας δούμε τώρα κάποια παραδείγματα. Μία από τις εργασίες που πραγματοποιούν τα Πνευμόνια (με τον αέρα) και το Παχύ Έντερο (με το φαγητό και τα υγρά) είναι να δέχονται το νέο και να αφήνουν το παλαιό. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται στο να αποχωριστεί κάποιο κομμάτι του παρελθόντος του. Η αδυναμία του να αποδεχτώ και να αφήσω το παλιό συνεπάγεται και δυσκολία αλλά και φόβος στο να δεχτώ το καινούργιο, όπως για παράδειγμα στο άσθμα. Η θλίψη συνδέεται με τα Πνευμόνια και το Παχύ Έντερο καθώς σε αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί η προσκόλληση της σκέψης. Η κατάθλιψη αποτελεί απλά μία βαρύτερη μορφή αυτής της κατάστασης.

Cercando di riparare ai problemi che ti ho causato, Lord Byron Parque Natural De Portovenere, liguria, Italy.

Η ίδια ενέργεια η οποία εκδηλώνεται ως λύπη για το τέλος του παλιού μπορεί να μετατραπεί σε θάρρος για την είσοδο στο καινούργιο. Το θάρρος λοιπόν αλλά και η αναγνώριση της αξίας και της ομορφιάς που έχει το παρόν στη ζωή του ανθρώπου είναι η θεραπεία αυτής της κατάστασης.

Το συναίσθημα το οποίο συνδέεται με την Καρδιά είναι η χαρά. Μία από τις λειτουργίες της Καρδιάς είναι το να ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος• το αίμα απλώνεται παντού μέσα στο σώμα συνδέοντας τα όργανα, τα κόκκαλα, τους μύες κλπ. Έτσι αντίστοιχα και η χαρά εξαπλώνεται, ενώνει και φέρνει κοντά τους ανθρώπους• η έλλειψη αυτής οδηγεί στην αίσθηση της μοναξιάς, σε παθολογικά συναισθήματα όπως η αγωνία, η ζήλια, το μίσος και συμπτώματα στο σώμα όπως η υπέρταση, η ταχυκαρδία και διάφορες λειτουργικές παθήσεις του οργάνου. Η βίωση της αγάπης, της χαράς, της συμπόνιας και η προσφορά προς τους άλλους βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν την λειτουργία της Καρδιάς.

Όπου η κυκλοφορία του αίματος εμποδίζεται ή σταματά ο άνθρωπος χάνει την αίσθηση αυτής της περιοχής• οπότε το αίμα έχει άμεση σχέση με τη συνείδηση. Η Καρδιά συμβολίζεται ως ο αυτοκράτορας μεταξύ των υπολοίπων οργάνων, αυτός ο οποίος επιβλέπει τα πάντα και παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις. Επίσης αντιπροσωπεύει τον εσώτερο Εαυτό• το μονοπάτι μέσα από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει την αληθινή του φύση. Η γνώση του Εαυτού είναι μια διαδικασία που δίνει χαρά στον άνθρωπο επειδή η χαρά και η αγάπη είναι η αληθινή φύση του Εαυτού.

Στον βελονισμό μπορούμε να δούμε τη θεραπεία ως μία κατάσταση μέσα στην οποία μπαίνει όλο και περισσότερο με κάθε συνεδρία ο θεραπευόμενος. Οι παλιές συνήθειες που οδήγησαν στην ασθένεια αποχωρούν για να αντικατασταθούν από νέους λειτουργικούς τρόπους δράσης μέσα στη Ζωή. Με αυτό τον τρόπο η θεραπεία αποκτά μία πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα καθώς επιδρά στο ευρύτερο πεδίο της ζωής του Ανθρώπου.

© 2024 Εμμανουήλ Παπαμιχάλης