Η τέχνη της ίασης.

Διαλογισμός είναι η διαδικασία μέσω της οποίας η συνείδηση, νοημοσύνη, ψυχή του ανθρώπου δραστηριοποιείται και αναλαμβάνει τα ηνία της ζωής. Εκεί που ο άνθρωπος ακολουθούσε πριν ένα μηχανιστικό τρόπο ζωής βασισμένο κυρίως πάνω στα βιώματα και την εμπειρία του παρελθόντος αρχίζει σταδιακά να ανακαλύπτει την αληθινή φύση του εαυτού του αλλά και του κόσμου που τον περιβάλλει. Μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση ανατέλλει ένας νέος τρόπος ζωής, ο οποίος όμως είναι βασισμένος όχι στο παρελθόν αλλά στο παρόν. Το μέγα όφελος αυτής της νέας ζωής είναι ότι ο άνθρωπος είναι ικανός πλέον να κάνει νέες κινήσεις, να πάρει νέα μονοπάτια τα οποία βασίζονται πάνω στο σεβασμό και αγάπη που νιώθει προς τον εαυτό του και τον κόσμο. Αυτή η αγάπη που αρχίζει να δυναμώνει μέσα του αγκαλιάζει και το υλικό του σώμα φέρνοντας έτσι σιγά σιγά καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και ένα αίσθημα άνεσης και ευφορίας.

Παρομοίως, ίαση είναι η διαδικασία εκείνη η οποία λαμβάνει χώρα μόλις ο άνθρωπος που ασθενεί αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο συνειδητός ως προς τις αιτίες που δημιούργησαν τα συμπτώματα της πάθησης. Η συνειδητοποίηση απαιτεί όμως ταυτόχρονα και δραστηριοποίηση ως προς τις κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν· κινήσεις ως προς ένα διαφορετικό και πιο πρακτικό τρόπο ζωής ο οποίος στηρίζεται στους βασικούς απλούς νόμους οι οποίοι διέπουν τη ζωή. Η κινέζικη ιατρική κατανοεί ως αιτία κάθε ασθένειας τη στασιμότητα της ενέργειας. Είτε αυτό το “κράτημα” της ενέργειας βρίσκεται στο υλικό σώμα, στα συναισθήματα ή τις σκέψεις το αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία πεδία. Έτσι και στο βελονισμό η ίαση από κάποια ασθένεια έρχεται μόλις μέσω της θεραπείας αποχωρήσει και το αίτιο το οποίο δημιούργησε τα συμπτώματα. Η ίαση έχει συμβεί μόλις ο θεραπευόμενος αποδεχτεί, όχι μόνο νοητικά, αλλά κυρίως με την Καρδιά του αυτή τη νέα θεραπευτική κίνηση που εκδηλώνεται στη ζωή του· τότε μόνο τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα.

Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιακή χώρα, έντονη δυσφορία και φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα (ή εναλλαγή αυτών) και ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης. Ο ασθενής μπορεί να υποφέρει επίσης από πονοκεφάλους, πόνο στην μέση και μεγάλη κούραση. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο θεωρείται ψυχοσωματική ασθένεια. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη πάθηση, και το συνηθισμένο ηλικιακό γκρουπ εμφάνισης της είναι μεταξύ 25-45 ετών.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου συνήθως έχουν μεγάλο άγχος, αγωνία και θυμό (καταπιεσμένο ή εξάρσεις θυμού), νιώθουν (ως και σε σημείο δυσβάσταχτου βάρους) ευθύνη για πράγματα που πρέπει να γίνουν, υποθέσεις που χρειάζεται να διευθετηθούν, χρειάζεται να παίρνουν αρκετές αποφάσεις καθημερινά (όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και άλλους ανθρώπους στη εργασία ή την οικογένειά τους), οργανώνουν, συντονίζουν και καθοδηγούν. Βλέπουμε λοιπόν ότι το έντονο άγχος, ο θυμός αλλά και η κατάθλιψη (που μπορεί να προέρχεται και από καταπίεση θυμού) είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στη δημιουργία αυτής της πάθησης.

Η σπαστική κολίτιδα αποδίδεται σε δυσλειτουργία των νεύρων ή δυσλειτουργία των μυών των οργάνων του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δημιουργούνται σπασμοί στους μύες των εντέρων με συσπάσεις οι οποίες είναι ισχυρότερες και συχνότερες από το κανονικό. Οι σπασμοί αυτοί, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι, παρεμποδίζουν την μετακίνηση των τροφίμων μέσω των εντέρων. Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ του γαστρεντερικού συστήματος και του εγκεφάλου. Αν η εργασία των εντέρων είναι η περαιτέρω επεξεργασία του γαστρικού περιεχομένου και η αφομοίωση θρεπτικών συστατικών βλέπουμε αντίστοιχα ότι είναι υπεύθυνα και για την επεξεργασία συναισθημάτων, σκέψεων και συμπερασμάτων που βγαίνουν από αυτή. Η δυσλειτουργία δημιουργείται από υπερδραστηριότητα του νοητικού και υπερφόρτωση του συναισθηματικού σώματος. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι πολλά από τα σημεία τα οποία χρησιμοποιούνται στο βελονισμό για ηρεμία και χαλάρωση ή ακόμα και για βαριές ψυχολογικές παθήσεις βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς του Λεπτού και Παχέος Εντέρου.

Ίαση είναι η κίνηση της αγάπης. Τί κίνηση είναι όμως αυτή και πώς έρχεται στη ζωή μας; Η αγάπη είναι δύναμη, είναι ο συνδετικός κρίκος ο οποίος ενώνει. Όταν υπάρχει αγάπη μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει έλξη μεταξύ τους, όταν δεν υπάρχει το αποτέλεσμα είναι η διαμάχη και ο χωρισμός. Έτσι αντίστοιχα όμως συμβαίνει και μέσα στην προσωπικότητα του ανθρώπου όπως και στο σώμα του. Παρατηρώντας τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο σώμα μπορούμε να δούμε ποιο είναι αυτό το κομμάτι της προσωπικότητας το οποίο ασθενεί και ζητά τη προσοχή μας. Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, όλα αυτά τα συναισθήματα όταν γίνονται χρόνια και “τοξικά” τρέφονται από εσωτερικές διαμάχες· το σύμπτωμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και αποβάλει την “τοξική” ενέργεια. Τα συμπτώματα είναι απλά η αντανάκλαση αυτής της “μάχης”· ίαση είναι η κίνηση που έρχεται στη ζωή του ανθρώπου μόλις αποφασίσει μέσα από αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό και το σώμα του τον τερματισμό αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

© 2024 Εμμανουήλ Παπαμιχάλης